|
2024-03-22 22:39:49, péntek
|
|
|
A lila hagyma csökkenti a diasztolés és a szisztolés vérnyomást is
A vöröshagymát és a fokhagymát minden magyar háztartásban, konyhában megtalálhatjuk, hiszen rendszeres főszereplői a magyar ételeknek. Azonban a lila hagyma kicsit háttérbe szorul, pedig ennek a típusú hagymának is nagyon sok előnye létezik az egészségre nézve. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszuk ezt a hagymát, és egy ízletes receptet is közlünk a kedves olvasókkal.
A lila hagyma bővelkedik egy kvercetin nevű vegyületben, amely antioxidáns hatással rendelkezik. C-vitamint is tartalmaz, amely szintén egy antioxidáns, erősíti az immunrendszert, és segíti leküzdeni a fertőzéseket és betegségeket.
A kvercetin egy olyan flavonoid, amely rákellenes hatásokkal rendelkezik. Semlegesíti a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, és potenciálisan rákos betegséghez vezethetnek. A kvercetin sejthalált idéz elő, ezzel pedig gátolja a daganatok növekedését és terjedését. Kutatási eredmények igazolják, hogy hatékony lehet többféle ráktípus esetén is.
Az erős immunrendszer fenntartásának egyik módja nem más, mint az immunerősítő táplálékok fogyasztása. A lila hagyma is ebbe a kategóriába tartozik, mivel sok antioxidánst tartalmaz. Ilyen az A- és C-vitamin, a kvercetin és kénvegyületek, amelyek fokozzák az immunitást. Ezek a tápanyagok javítják a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.
Az egészséges emésztőrendszer számos módon javíthatja az általános egészséget, beleértve a fogyás megkönnyítését, az immunrendszer erősítését és az agyi funkciók javítását. Hogy megtapasztaljuk ezeket a pozitív hatásokat, fogyasszunk rendszeresen lila hagymát. A lila hagyma az élelmi rostok jó forrása, ami fontos az egészséges immunrendszer számára. A rost segíti az emésztést. A lila hagyma prebiotikumokban is bővelkedik, amelyek szintén segítik a jó bélbaktériumok táplálását. Ez növeli a sokféleségüket és a számukat, ezáltal még jobban javítva az emésztőrendszer egészségét. Kénvegyületekben is gazdag a lila hagyma, amelyek csökkentik a rossz bélbaktériumok számát.
A lila hagyma antioxidánsai előnyösek a szív egészségére is. Tanulmányok szerint csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet, illetve a szívbetegségek és a stroke kockázatait. Kvercetintartalma pedig véd a szívkárosodás ellen.
A lila hagyma flavonoidokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a szisztolés és a diasztolés vérnyomást.
A lila hagyma sokféle salátában szerepelhet, azonban most egy lilahagymalekvár-receptet mutatunk be.
Kakukkfüves lilahagyma-lekvár hozzávalói:
fél kilogramm lila hagyma,
8 evőkanál olívaolaj,
6-8 evőkanál barna cukor,
fél dl balzsamecet,
fél dl vörösbor,
ízlés szerint só,
1 kávéskanál étkezési keményítő,
1 kávéskanál bors,
1 kávéskanál kakukkfű.
Elkészítése:
Első lépésként dinszteljük meg egy kevés olajon a felszeletelt lila hagymát. Menet közben adjunk hozzá egy kevés sót, majd adjuk hozzá a cukrot és a balzsamecetet is. Ezután keverjük hozzá az összes fűszert és a vörösbort. A hagymának nagyon puhának kell lennie, így még adhatunk hozzá főzés közben egy kevés vizet. Vigyázzunk, hogy le ne ragadjon. Végezetül az étkezési keményítővel sűrítsük be a lekvárunkat. A hagymalekvár nagyon jól illik sült húsok mellé.
Forrás:Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: kénvegyületekben, prebiotikumokban, lilahagymalekvár, emésztőrendszer, megtapasztaljuk, immunrendszert, megtalálhatjuk, bélbaktériumok, sejtkárosodást, szívbetegségek, megkönnyítését, sokféleségüket, fenntartásának, fertőzésekkel, kénvegyületek, immunrendszer, potenciálisan, szívkárosodás, flavonoidokat, antioxidánsai, balzsamecetet, hagymalekvár, rendszeresen, háztartásban, vöröshagymát, fertőzéseket, keményítővel, betegségeket, felszeletelt, immunerősítő, antioxidánst, dinszteljük, növekedését, egészségére, fogyasztása, antioxidáns, lila hagyma, szisztolés vérnyomást, fokhagymát minden, magyar ételeknek, típusú hagymának, egészségre nézve, ízletes receptet, kedves olvasókkal, kvercetin nevű, olyan flavonoid, szabad gyököket, kvercetin sejthalált, daganatok növekedését, erős immunrendszer, immunerősítő táplálékok, kategóriába tartozik,
|
|
|
|
lila hagyma, szisztolés vérnyomást, fokhagymát minden, magyar ételeknek, típusú hagymának, egészségre nézve, ízletes receptet, kedves olvasókkal, kvercetin nevű, olyan flavonoid, szabad gyököket, kvercetin sejthalált, daganatok növekedését, erős immunrendszer, immunerősítő táplálékok, kategóriába tartozik, tápanyagok javítják, szervezet fertőzésekkel, egészséges emésztőrendszer, általános egészséget, fogyás megkönnyítését, immunrendszer erősítését, agyi funkciók, pozitív hatásokat, élelmi rostok, egészséges immunrendszer, rost segíti, emésztőrendszer egészségét, rossz bélbaktériumok, szív egészségére, stroke kockázatait, szívkárosodás ellen, diasztolés vérnyomást, kevés olajon, felszeletelt lila, összes fűszert, hagymának nagyon, kevés vizet, étkezési keményítővel, hagymalekvár nagyon, kénvegyületekben, prebiotikumokban, lilahagymalekvár, emésztőrendszer, megtapasztaljuk, immunrendszert, megtalálhatjuk, bélbaktériumok, sejtkárosodást, szívbetegségek, megkönnyítését, sokféleségüket, fenntartásának, fertőzésekkel, kénvegyületek, immunrendszer, potenciálisan, szívkárosodás, flavonoidokat, antioxidánsai, balzsamecetet, hagymalekvár, rendszeresen, háztartásban, vöröshagymát, fertőzéseket, keményítővel, betegségeket, felszeletelt, immunerősítő, antioxidánst, dinszteljük, növekedését, egészségére, fogyasztása, antioxidáns, balzsamecet, elkészítése, kategóriába, rendelkezik, semlegesíti, vegyületben, kakukkfüves, vezethetnek, szerepelhet, lekvárunkat, főszereplői, kockázatait, fogyasszunk, betegséghez, tanulmányok, koleszterin, rákellenes, rendszeres, hatásokkal, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4497
- e Hét: 29388
- e Hónap: 60874
- e Év: 265575
|
|
|